Kielletty kaupunki

Kielletyn kaupungin nimi johtuu siitä että 500 vuoden ajan tavalliselta kansalta oli kielletty astumasta sen porttien sisäpuolelle. Kiellon rikkomisesta seurasi kuolemantuomio. Kielletty kaupunki on oikeastaan palatsikylä, jossa on aidatulla alueella eri asioille omistettuja isoja taloja eli saleja. Kaupungissa asuivat niin Ming- kuin Qing-dynastioiden hallitsijat aina vuoteen 1924 asti.

Kielletty kaupunki rakennettiin 1407-1420 Ming-dynastian hallitsijoiden toimesta. Rakennukset on nimetty niiden käyttötarkoituksen mukaan. Kaupungista löytyy Ylimmän harmonian sali, Sisimmäisen harmonian sali, Maallisen tyyneyden palatsi, Taivaallisen puhtauden palatsi ja useita muita samankaltaisia. Kaupungin pinta-ala on 72 hehtaaria, etelä- ja pohjoisportin välinen etäisyys on 960 metriä, itä- ja länsiportin etäisyys toisistaan on 750 metriä. Legendan mukaan rakennuksia olisi 800 ja ja huoneita 9999, mutta englanninkielisen Wikipedian mukaan rakennuksia on 980 ja huoneita 8707 kappaletta.

Sisäänpääsymaksu Kiellettyyn kaupunkiin oli 60 Yuania ja automaattinen ääniopas 40 Yuania. Äänioppaasta piti maksaa lisäksi 100 Yuanin pantti, jonka sai takaisin palauttaessaan laitteen. Automaattisessa oppaassa on GPS-paikannin, jonka avulla se osaa kertoa aina siitä paikasta jossa kuuntelia sijaitsee. Laite toimi mielestäni hyvin, eikä hukannut GPS-signaalia muutoinkun isompien rakennusten läpi kulkiessa. Opas on saatavilla myös suomenkielisenä, mutta minun piti vaihtaa opas englanninkieliseen, koska suomenkielinen selostus oli todella ala-arvoisesti puhuttu. Suomea puhui ilmeisesti kiinalainen nainen, enkä viitsinyt kuunnella huonoa suomea koko palatsireissun ajan.


Kielletty kaupunki

Kuten kuvasta näkyy paikalla oli jokunen muukin ihminen minun lisäkseni. Rakennuksien lähellä ja kaupungin pohjoisosassa, jossa on ahtaampaa väenpaljous alkoi jo ahdistamaan. Kiinalaiset eivät ole kovin kohteliaita ja välillä sai tunkea voimalla, jotta pääse katsomaan rakennuksien sisälle. Suurin osa rakennuksista on suljettu yleisöltä, mutta ovista ja ikkunoista saa katsoa sisälle.


Kielletty kaupunki

Kielletyssä kaupungissa on paljon portaita, mutta ne eivät ole jyrkkiä. Valkoinen kivi jota kiinalaiset ovat käyttäneet pihalaatoitusten tekemiseen on liukas jopa kuivana ja meinasin pari kertaa lentää selälleni. Kävellessä kannattaa siis olla varovainen.


Kielletty kaupunki

Ensimmäisessä kuvassa oleva rakennus vähän lähempää kuvattuna.


Kielletty kaupunki

Erään pienemmän rakennuksen katto läheltä kuvattuna. Katot ovat tehty tiilistä muuraamalla ja niissä on yli 10 senttiä korkea profiili. Tiilien pinta muistuttaa kovasti posliiniastioiden pintaa. Kattojen keltainen väri johtuu siitä, että keltainen symboloi keisariperhettä.


Kielletty kaupunki

Vielä yksi kuva rakennuksista. Enempää kunnon kuvia minulla ei ole Kielletystä kaupungista, koska ihmispaljous ja kuumuus alkoivat ahdistamaan ja minun oli pakko lähteä pois. Kielletyn kaupungin pohjoisosassa on keisarillinen puutarha ja pääasiassa pienempiä palatseja, joissa keisarit asuivat. Suuremmat kuvissa näkyvät rakennukset oli varattu juhliin ja jumalanpalveluksiin.

Kommentit (0)

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.

Navigation :