Peking

Tälle sivulle olen kerännyt yleisiä kuvia Pekingistä ja sen pienemmistä nähtävyyksistä. Kiinan muuriin ja Kiellettyyn kaupunkiin liittyvät kuvat olen laittanut omille sivuilleen, jotta sivujen pituus pysyisi inhimillisenä.

Peking on varsinkin keskustastaan todella siisti kaupunki. Paikat on ilmeisesti laitettu viimeisen päälle kuntoon ennen Olympialaisia. Paikka paikoin kukkapenkkejä peitetään parasta aikaa nurmikolla, joten tarkoitus ei kaiketi ole säilyttää kaikkia kauniita ja vaikeasti hoidettavia istutuksia.

Olen viettänyt Pekingissä nyt pari viikkoa ja kelit ovat olleet varsin hyviä. Ainoastaan parina päivänä on satanut. Lämpötila on pysytellyt sateisinakin päivinä yli 20 asteen ja aurinkoisina päivinä lämpötila poikkeuksetta nouseen 30 asteen lähelle.


Pekingin metro

Kuva satunnaisesti valitusta rakennuksesta Pekingin keskustasta Dongchang'an Jien varrelta.


Pekingin metro

Pekingin metroa kunnostettiin ja laajennettiin olympialaisten takia pari vuotta sitten. Metro onkin oikein hyvässä kunnossa ja tilat sekä junat ovat uusia. Junissa on ilmastointi, joten kuuma ei pääse tulemaan vaikka päivisin junat ovat pääsääntäisesti täynnä ihmisiä. Asemilta ja junista löytyy sekä kiinan että englanninkieliset opasteet. Lippuautomaatit osaavat niin ikään molempia kieliä. Lippu maksaa 2 Yuania. Metroa on tarkoitus laajentaa ja tällä hetkellä muistaakseni ainakin kaksi uutta linjaa ovat rakenteilla. Metron tulevan laajuuden huomaa kun tutkii metrokarttaa, jossa linjanumerointi menee ykkösestä kolmeentoista, vaika käytössä on ainoastaan kahdeksan linjaa.

Ainakin linjalla numeroa 5 on asemilla lasiseinät estämässä ihmisiä putoamasta laiturilta raiteille. Metroon mennessä jokaisen ihmisen matkatavarat läpivalaistaan turvatarkastuksessa. Pienempien laukkujen kanssa voi joillakin asemilla mennä pikajonoon, jossa ihminen vilkaisee laukun sisälle nopeasti. Minun kameralaukustani vartijat eivät olleet kertaakaan kiinnostuneita.


Linjan 10 metro-junan sisäkuva.

Kuva on linjan numero 10 metron sisältä. Juna avoin päästä päähän ja hyvin siisti. Muilla linjoilla junat ovat samanlaisia, ainoastaan yksityiskohdissa on eroja eri linjojen välillä. Ruuhka-aikoina ihmiset ottavat ovipielistä tukea tunkiessaan junaan sisään. Olo on todellakin kuin sillillä säilykepurkissa.


Kiinalainen grillikärry.

Tämänkaltaisia grillikärryjä löytää pieniltä sivukaduilta. Kärryistä saa lättyä muistuttavan kääryleen, jossa on vehnäjauhotaikinan lisäksi paistettua kananmunaa, sipulia, persilijaa ja jokin rapea levy. Harbinissa vastaaviin laitettiin lisäksi nakki väliin. Hintaa ruualle tulee 3.5 - 4 Yuania riippuen kojusta.


Ravintola

Hostellini vieressä sijaitseva ravintola, josta saa erinomaisia baozeja. Baozit ovat lihatäytesämpylötä, eli siis vehnäjauhoon käärittyjä jauhelihan palasia. Baozit kypsennetään höyryttämällä. Ravintolat tuntuivat lopettavansa baozien tarjoilun aamu kymmenen jälkeen, joten kannattaa varmuuden vuoksi olla ajoissa. Kipollinen baozeja(n. 8-10 kpl) maksaa 5 Yuania eli puoli Euroa, annoksella saa mahansa sopivan täyteen.


Ravintola

Kävellessäni Kesäpalatsilta Vanhalle kesäpalatsille eksyin paikalliseen lähiöön. Kuva on asuntojen takapihalta, joten mitään elämisen merkkejä ei näy, vaikka todennäköisesti kaikissa asunnoissa joku elää.


Ravintola

Satunnaisesti valitun kodin sisäpiha.


Ravintola

Asumukset ovat ilmeisesti melko ahtaisi, sillä ihmiset varastoivat kaiken mahdollisen ulkotiloissa. Huomatkaa satelliittiantennit talojen katolla. Asuntojen kunnosta huolimatta asujat eivät liene aivan persaukisia, sillä vastaan tulevilla ihmisillä oli hienommat kännykät kuin minulla.

Tian'anmen-aukio

Aukio jolla ei sattunut mitään vuonna 1989.

Tian'anmen(天安门) tarkoittaa Taivaallisen rauhan porttia, joka sijaitsee aukion pohjoislaidalla ja jonka kautta pääsee Kiellettyyn kaupunkiin. Aukion itälaidalla on Kiinan kansallismuseo ja sitä vastapäätä länsilaidalla Suuri kansanpalatsi, eli parlamenttitalo. Aukion keskellä sijaisee Kansan sankareiden muistomerkki sekä Maon mauseleumi, etelälaidalla on Etuportti.


Suuri kansanpalatsi ja sen edessä Kansan sankareiden muistomerkki. Suuri kansanpalatsi on rakennettu 1959 ja siellä kokoontuu Kiinan parlamentti. Silloin kun parlementti ei ole koolla pääsee rakennukseen sisälle ihmettelemään.

Maon mauseleumi Mao Zedongin mausoleumi.

Maon mausoleumiin on kaikilla vapaa pääsy, kunhan esittää virallisen henkilöllisyystodistuksen(suomalainen ajokortti kelpaa) ja osuu paikalle mausoleumin aukioloaikoina. Mausoleumi on auki tiistaista sunnuntaihin klo 8.00-12.00. Käydessäni katsomassa Maoa jonoa oli noin kilometrin verran, mutta jono eteni varsin tasaista tahtia, eikä jonottaminen kestänyt kuin vajaan tunnin. Mausoleumin edestä voi ostaa kukkasen, joka lasketaan sisällä Maon patsaan eteen. Itse hautakammion jälkeen on matkamuistomyymälä, josta saa kaikenlaista turhaa Mao-aiheista rojua.


Taivaallisen rauhan portti.

Kuvassa taustalla Taivaallisen rauhan portti, jolta Mao piti puheensa perustaessaan Kiinan kansantasavallan. Aukiolle kokoontui väitetysti yli miljoona ihmistä kuuntelemaan Maon puhetta. Toisen kerran aukiolla oli miljoona ihmistä, kun he kokoontuivat kunnioittamaan Maon poismenoa.


Etuportti

Tian'anmenin aukion eteläpäässä sijaitseva Etuportti. Portteja on ollut aikoinaan enemmänkin, mutta ne ovat aikojen saatossa hävinneet ja yksi purettiin Maon mausoleumin tieltä.


Kävelykatu

Tian'anmenin aukion eteläpäädystä alkava ostoskatu. Katua pitkin pääsee Taivaan temppelille.

Taivaan temppeli

Taivaan temppeli (Temple of Heaven) on taivaan jumalalle omistettu temppeli, jossa keisarit kävivät talvipäivänseisauksen aikana uhraamassa ja rukoilemassa menestystä sadonkorjuulle. Temppeli on valmistunut 1420. Sisäänpääsylipun hinta 35 Yuania, opiskelijoilta 28 Yuania, mutta suomalainen opiskelijakorttini ei lipunmyyjälle kelvannut.

Katettu käytävä Taivaan temppelille.

Kuva on Taivaan temppelin puistosta. Temppelille johti pitkä katettu käytävä, jossa kiinalaiset vanhukset juttelivat, lauloivat ja soittivat erilaisia soittimia.


Hyvän sadon rukoilijoiden sali.

Tämän rakennuksen nimi on todennäikäisesti Hyvän sadon rukoilijoiden sali. Rakennettu 1420, salama iski rakennukseen 1889, jonka jälkeen rakennus korjattiin vanhoja piirustuksia noudattaen. Rakennukseen ei ole käytetty lainkaan nauloja.


Näkymä Py;reältä alttarilta pohjoiseen.

Näkymä Pyöreältä alttarilta pohjoiseen päin. Kuvassa näkyvien rakennusten takana on ylemmässä kuvassa oleva Hyvän sadon rukoilijoiden sali.


Kiinalaisia jumppaamassa Taivaan temppelin puistossa

Taivaan temppeliä ympäröivä puisto tuntui olevan täynnä kiinalaisia jumppaajia. Kaikkialla kuului jumpaohjaajien huutoja ja käsien läpsytystä kroppaa vasten. Jumppaajien määrä saattaa selittyä sillä, että olin liikkeellä varsin varhain ja eläkeläiset olivat kokoontuneet aamuvoimistelulle. Tuskin puisto koko päivää on täynnä urheilijoita.

Kommentit (0)

This comment form is powered by GentleSource Comment Script. It can be included in PHP or HTML files and allows visitors to leave comments on the website.

Navigation :